αλοε ωερα

Aloe Vera (Αλόη η γνήσια). Η καλύτερη θεραπεία για το στομάχι;

Αν υποφέρετε από ένα από τα παρακάτω τότε το συγκεκριμένο άρθρο είναι για εσάς.

 • Έλκος στομάχου.
 • Γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση.
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
 • Δυσκοιλιότητα.
 • Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού.
 • Πολύποδες εντέρου
 • Εκκολπωμάτωση.
 • Νόσος του Κρον (Crohn’s Disease).
 • Γαστρίτιδα
 • Γαστρεντερίτιδα
 • Καρκίνος του εντέρου
 • Ελκώδης Κολίτιδα.
 • Φουσκώματα, τυμπανισμός, μετεωρισμός, κράμοες και κοιλιακός πόνος

Η συσχέτιση της κατανάλωσης Αλόης με τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στη σύγχρονη εποχή έχει συγκεντρώσει το ερευνητικό ενδιαφέρον. (Prat & Ribo, 2015)


Για τη δράση της Αλόης στο πεπτικό σύστημα έχουν γίνει τόσο εργαστηριακές όσο και κλινικές έρευνες σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα ενώ παράλληλα έχουν διερευνηθεί και οι χημικές της ιδιότητες και τα συστατικά της και η επίδραση που μπορεί να έχουν στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο.

Ο Ιπποκράτης έβαλε τον θεμέλιο λίθο για μια άλλη αντίληψη που έχει σχέση με την πρόκληση των νοσημάτων και παθήσεων στον άνθρωπο. Στο ερώτημα γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν απαντάει με τρόπο απλό και καταλυτικό: Αρρωσταίνουμε από αυτά που τρώμε. Η τροφή είναι το φάρμακο και το φαρμάκι μας. Ο Ιπποκράτης έχει περιγράψει αρκετές από τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης.

Τα συναισθήματά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές.

Το ΕΝΣ (εντερικό νευρικό σύστημα) ονομάζεται μερικές φορές και «δεύτερος εγκέφαλος» και στην πραγματικότητα προέρχεται από τους ίδιους ιστούς με το κεντρικό νευρικό μας σύστημα (ΚΝΣ) κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Επομένως, έχει πολλές δομικές και χημικές συνδέσεις με τον εγκέφαλο.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει ζωτικό ρόλο στη σωματική και ψυχολογική μας υγεία μέσω του εντερικού νευρικού δικτύου: το εντερικό νευρικό σύστημα (ΕΝΣ), ένα περίπλοκο σύστημα περίπου 100 εκατομμυρίων νεύρων που βρίσκεται στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου.

Είναι σαφές ότι ο εγκέφαλος και το έντερο είναι τόσο στενά συνδεδεμένα, που μερικές φορές μοιάζουν με ένα σύστημα.

Έχει καταστεί σαφές ότι οι συναισθηματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα στο έντερο. Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν παράγοντες, όπως η κίνηση και οι συστολές της γαστρεντερικής οδού, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο και άλλα συμπτώματα του εντέρου.

Ελκος Στομάχου

Επίδραση του gel Αλόης σε πεπτικά έλκη

Οι Blitz, Smith & Gerard (1963) παρακινούμενοι από τις αρχικές έρευνες που διενεργήθηκαν στις δεκαετίες του 30’ και 40’ για την επίδραση του χυμού και της γέλης (gel) Αλόης στα πεπτικά έλκη χορήγησαν γέλη αλόης σε 18 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι η Αλόη βοήθησε στην πλήρη ανάρρωση και στον περιορισμό της υπερέκκρισης οξέων από το στομάχι, ανακουφίζοντας σημαντικά τους ασθενείς αυτούς.

Δηλαδή οι ασθενείς σταμάτησαν να έχουν συμπτώματα καούρας, πόνου, τάσης προς έμετο, ξινίλες. Μάλιστα παρατήρησαν ότι η χρήση της Αλόης θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και σε περιπτώσεις ασθενών με έλκος του δωδεκαδακτύλου.

Αλόη και ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Αλόη και ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Σε νεότερη έρευνα τόσο εργαστηριακή όσο και κλινική (Kumari, Prasad & Sree, 2010) βρέθηκε ότι η Αλόη Βέρα επέδειξε ισχυρή αντιμικροβιακή δραστηριότητα ενάντια στο ελικοβακτήριο του πυλωρού, το οποίο προκαλεί χρόνια γαστρίτιδα και φλεγμονή του στομάχου.

Μάλιστα, η έρευνα διενεργήθηκε κατά αντιπαράθεση με την κλαρυθρομυκίνη, ένα από τα γνωστότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

Επίσης από την έρευνα αυτή παρατηρήθηκε ότι η Αλόη Βέρα σε συγκεντρώσεις 250, 500mg/mL επέδειξε και ιδιαίτερα θετικές θεραπευτικές ιδιότητες σε ότι αφορά στα στομαχικά έλκη. Οι θετικές επιδράσεις αυτές οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι:

Η χρήση της Αλόης Βέρα μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματικό ή ακόμη και εναλλακτικό φάρμακο για τις γαστρεντερικές ασθένειες.


Εργαστηριακή έρευνα σε χοιρίδια…

Παρόμοια αποτελέσματα προέκυψαν και από την κλινική έρευνα, που διενεργήθηκε σε χοιρίδια, του Gopinathan κ.α. (2012) που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό φαρμακευτικής και τεχνολογίας.

Στην έρευνα αυτή βρέθηκε ότι η χορήγηση Αλόης Βέρα και Αλόης Βέρα και ενός συνδυασμού φυσικών χυμών συντέλεσε σημαντικά στη θεραπεία ελκών του γαστρεντερικού συστήματος σε σύγκριση μάλιστα και με τη ρανιτιδίνη μιας από τις πιο γνωστές φαρμακευτικές ουσίες με κατασταλτική δράση για το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα από την κατανάλωση Αλόης Βέρα διαπιστώνονται και από πλήθος άλλων σύγχρονων ερευνών οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά φαρμακευτικού και ιατρικού ενδιαφέροντος (Jimmy & Udim, 2015; Bakrania & Patel, 2015; Gopinathan & Rameela, 2014).

δυσκοιλιότητα

Αλόη και δυσκοιλιότητα

Σε διαφορετικό πλαίσιο η έρευνα των Odes και Madar (1991) σε τριαντα πέντε ασθενείς με χρόνια δυσκοιλιότητα στην οποία τους χορηγήθηκε σκεύασμα με Αλόη, psyllium και χελιδονόχορτο.

Παρατηρήθηκε ότι οι κινήσεις του εντέρου έγιναν συχνότερες, μειώθηκε η δυσκοιλιότητα καθώς και η εξάρτησή τους από το καθαρτικό που χρησιμοποιούσαν, καταδεικνύοντας τη δυνατότητα της Αλόης να συντελέσει στη βελτίωση του προβλήματος αυτού.

Αλλά και στην έγκριτη εγκυκλοπαίδεια της φαρμακευτικής Martindale όπου παρουσιάζονται οι ιδιότητες πάνω από 5100 υλών που χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική αναφέρεται ότι οι ανθρακινόνες που περιέχονται στην Αλόη συμβάλλουν στην παραγωγή βλέννας, αυξάνουν την ποσότητα νερού στο εντερικό σύστημα και την εντερική κίνηση αποτελώντας με αυτό τον τρόπο καθαρτικές ουσίες.

Τέλος και στην έρευνα του Langmead κ.α. (2004) προέκυψαν σημαντικά αποτελέσματα για τη χρήση της Αλόης Βέρα για την αντιμετώπιση φλεγμονόδων νοσημάτων του εντερικού συστήματος.

happy belly

Συμπερασματικά

Από τις παραπάνω έρευνες συμπεραίνεται ότι η ευεργετική δράση της Αλόης στο πεπτικό σύστημα συνίσταται στην προστασία του στομάχου, αλλά και στη ρύθμιση της λειτουργίας του.

Παράλληλα, ευεργετική δράση μπορεί να έχει και στην αντιμετώπιση και επούλωση των φλεγμονών του στομάχου και του εντερικού συστήματος αλλά και στη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας και στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Αυτό έχει διαπιστωθεί τόσο από τις αναφορές σε αρχαία κείμενα του Ιπποκράτη και του Διοσκουριίδη όσο και από εμπειρίες σύγχρονων ανθρώπων.

Τέλος υπάρχουν και έρευνες στις οποίες φαίνεται να έχει ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το έλκος του δωδεκαδακτύλου και μικροβίων του στομάχου όπως το ελικοβακτήριο του πυλωρού.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν και οι Pandey & Singh (2016) αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μονογραφία του για την Αλόη, κατά την κατανάλωση της Αλόης είναι σημαντικό η περιεκτικότητα σε αλοϊνη ή βαρβαλοϊνη να μην είναι υψηλή καθώς η υψηλή συγκέντρωση μπορεί να είναι βλαπτική για τον οργανισμό.

Το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την ενδελεχή προσοχή κατά την προετοιμασία για κατανάλωση φρέσκων φύλλων Αλόης αλλά και την προτίμηση σε εμπορικά προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν παρά μόνο ίχνη αλοϊνης, όντας ασφαλή στην κατανάλωση.

Η προσωπική μας επιλογή στη λύση των γαστρεντερικών προβλημάτων

Aloe Vera Drinking Gel Μέλι 90% καθαρό Gel του φύλλου 

Aloe_Vera_Drinking_Gel_Traditional_Honey-800x800

Το Aloe Vera Drinking Gel Μέλι σε συνδυασμό με προβιοτικά αποτελεί λύση στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

κωδικός προϊόντος: 80700

Aloe Vera Gel Μέλι –  Παράδοση στην Υγεία

Δεν υπάρχει κανένα άλλο φυσικό προϊόν παγκοσμίως που να είναι τόσο επιτυχημένο και να φέρει παράλληλα μια παράδοση χιλιετιών όπως η Aloe Vera.

Tόσο οι Αζτέκοι στο Μεξικό όσο και οι Φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο αλλά και ο Καρλομάγνος στα πολυάριθμα ταξίδια του και στις εκστρατείες του χρησιμοποιούσαν την Aloe Vera, διότι όλοι τους γνώριζαν τις ωφέλιμες ιδιότητές της για την υγεία.

Το Aloe Vera Drinking Gel-Μέλι βασίζεται στη συνταγή που μας κληροδότησε ο διάσημος φραγκισκανός μοναχός Πάτερ Ρομάνο Ζάγκο.

Είναι φυσικό προϊόν με 90% καθαρό gel από τα φύλλα της αλόης και 9% μέλι ανθέων. Τα πολύτιμα συστατικά του ενισχύουν την εσωτερική ευεξία και υποστηρίζουν τον μεταβολισμό.

Μια ημερήσια δόση καλύπτει 75% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C. Έχει σταθερή ποιότητα, αφού διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι της καλλιέργειάς της σε ορεινή περιοχή του Μεξικού.

Η ήπια μέθοδος επεξεργασίας του καθαρού gel από τα φύλλα της Aloe Vera και οι συνεχείς έλεγχοι στη Γερμανία εγγυώνται τη σταθερή υψηλή ποιότητα, η οποία φέρει την πιστοποίηση του SGS INSTITUTFRESENIUS και του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου Αλόης (IASC).

LR PRO12

Το Aloe Vera Drinking Gel Μέλι σε συνδυασμό με τα προβιοτικά αποτελεί λύση στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

κωδ. προϊόντος: 80370

Βιβλιογραφία – Πηγές

Prat, L. & Ribo, T. (2015). Αλόη Βέρα η θαυματουργή. Θεραπευτικές ιδιότητες καλλιέργεια και φροντίδα. Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία: Αθήνα

Odes H, &  Madar Z. (1991). A double-blind trial of a celandin, aloevera and psyllium laxative preparation in adult patients with constipation. Intestinal Diseases Unit, Soroka Medical Center, Beer Sheva, Israel. 49(2):65-71.

Blitz J, Smith J.W., & Gerard J.R. (1963). Aloe vera gel in peptic ulcer therapy: preliminary report. Journal of American Osteopathic Association, 62: 731-735.

Kumari, Ch. S., Prasad, CVN & Sree, J.R. (2010). Determination of in-vitro and in-vivo activities of Aloe Vera against H. Pylori. International Journal of Pharma and Bio Sciences, V1(2)

Gopinathan, S. et al. (2012). Evaluation of anti-ulcer activity of Aloe Vera juice in combination with banana stem and flower juices in experimental rats. International Journal Of Pharmacy & Technology, Vol 4, Iss 4

Jimmy, E. O. & Udim, N. A. (2015). Durational enhanced antiulgerogenic potentials of Aloe Vera with Omeprazole in gastric ulcer. European Journal of Pharmaceutical and Medical Research, 2(4), 59-70

Bakrania, A. K. & Patel, S. S. (2015). Antiulcer activity of acineutraliquid, herbomineral formulation on animal models of ulcer. Pharma Science Monitor 6(1)

Gopinathan, S. & Rameela, N. (2014). Anti-ulcer activity of Aloe Vera juice and Aloe Vera and Amla Fruit combined juice in ethanol induced ulcerated rats.  International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Vol 6, Iss. 6

Ishii, Y.,  Tanizawa H. & Takino, Y. (1994). Studies of Aloe. V. Mechanism of Cathartic Effect.  Biological & Pharmaceutical Bulletin, Vol. 17, No. 5, pp. 651-653.

Reynolds, J. E. F. (Ed). (1993). Martindale, the Extra Pharmacopoeia. (30th Ed.), Pharmaceutical Press, London, 1993.

Langmead, L. Feakins R. M. &  Goldthorpe, S. (2004). Randomized, Doubleblind, Placebo-Controlled Trial of Oral Aloe vera Gel for Active Ulcerative Colitis. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, Vol. 19, No. 7

Pandey, A. & Singh, S. (2016). Aloe Vera: A Systematic Review of its Industrial and Ethno-Medicinal Efficacy. International Journal of Pharmaceutical Research & Allied Sciences, 2016, 5(1): 21-33


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *